“Voda je pokretačka snaga prirode.” – Leonardo da Vinci  

Povodom 167. obljetnice rođenja Nikole Tesle i 10. nacionalnog  dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija od 9. do 11. srpnja 2023. godine Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost uz podršku partnera, pokrovitelja i sponzora organizirala je tradicionalnu zagrebačku manifestaciju Tesla&friends.  

Zadnjeg dana manifestacije, 11. srpnja u prostoru Društva arhitekata Zagreb održala se poludnevna konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Voda – temelj života“. Na konferenciji su sudjelovali Filip Ćurko, viši stručni savjetnik pročelnika – Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strateško planiranje Grad Zagreb, Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb, Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Andreja Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, doc. dr. sc. Vlatka Stupalo, članica Zavoda za vodni promet na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Turalija, vlasnica GREENiKA – poslovno savjetovanje, izv. prof. dr. sc. Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Penić, profesorica Medicinske škole Karlovac, Ruža Grgurev, upraviteljica zadruge Pesla, dr. sc. Dejan Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije na Veleučilištu Edward Bernays, Ružica Lončar, profesorica geografije i Lovorka Postružin, doktorica medicine.  

U svom predavanju Snježana Turalija je istaknula kako vodu trebamo staviti na pijedestal i tretirati je barem jednako kao pitanje energije jer je ona temeljni prirodni resurs, osnovna životna supstancija i pretpostavka za održavanje svih ekosustava, svih gospodarskih grana i života i rada općenito.
Voda se u svim područjima života oko nas koristi, pa tako i u graditeljskom sektoru koji je veliki potrošač pitke vode – od trenutka proizvodnje građevinskih proizvoda, preko izgradnje pa do krajnje upotrebe zgrada i prostora oko nas. Kako bi se doprinijelo smanjenju potrošnje pitke vode i osigurala njena što veća kvaliteta, certifikati održive gradnje, kao što je DGNB, uvrstili su kriteriji „VODA“ u evaluacijski proces. Osnovni cilj je očuvati prirodan ciklus vodnih resursa te smanjiti potrošnju pitke vode. Sukladno tome, smanjuju se i operativni troškovi za vrijeme životnog ciklusa zgrade, a omogućuje se značajnija upotreba reciklirane tehničke vode. Također, smanjuje se ovisnost o financijskim rizicima i dostupnosti pitke vode.   

Osim predavanja sudionika, održala se i panel rasprava „Voda temelj života“ koju je moderirala Snježana Turalija, a sudjelovali su Ružica Lončar, Lovorko Postružin, Ruža Grgurev, Dejan Gluvačević i Filip Ćurko.  

U skladu sa izumiteljskim genijem Nikolom Teslom kvaliteti konferencije doprinijela i posebna govornica koja je pravo čudo zelene i digitalne tranzicije. Govornica je izum Matije Bilandžije, a dio je ponude AS congress service Ltd. Govornica se može spuštati i dizati ovisno o potrebama govornika, te je spojena na sve digitalne sustave. Također, opremljena je led rasvjetom u slučaju za potrebom da se poboljša vidljivost. Posebnost izuma je i to što je sastavljen od dijelova koji se mogu reciklirati.  

Recommended Posts