GREENiKA tim sudjelovao je konferenciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u srijedu, 27.03.2024. godine pod nazivom „7. Otvoreni dijalog partnera – Vrijeme je za zelenu obnovu“ uz potpisivanje Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine!

Čast nam je što je GREENIKA poslovno savjetovanje potpisnik Povelje još od 2019. godine!

Sadržaj Povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem Povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB), a uskoro i na ZEB standard.

Cilj konferencije bio je okupiti stručnjake i dionike u obnovi te predstaviti novosti vezane uz aktualne javne pozive za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, stanje o obnovi, zelene politike i buduće izazove u sektoru zgradarstva. Između ostalih na konferenciji su sudjelovali Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine; Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja; Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje; Luka Balen , direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Irena Križ Šelendić, Ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije te Katarina Sikavica, direktorica Sektora za graditeljstvo HGK.

Na konferenciji je predstavljen i novi Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji je objavljen 29.03.2024., a sve detalje pronađite na linku.

 

Recommended Posts