U današnjem svijetu, kružno gospodarstvo postaje ključna tema za očuvanje okoliša i resursa. No, ostvarivanje ciljeva kružnog gospodarstva zahtijeva angažman svih sektora društva. To uključuje institucionalni, gospodarski, obrazovni i civilni sektor. Jedna od najvažnijih prilika za postizanje ovih ciljeva nalazi se u graditeljskom sektoru, gdje se može unaprijediti naš životni i radni prostor te pridonijeti očuvanju okoliša. GREENiKA je tu kako bi povezala sve dionike i ubrzala implementaciju zelenih projekata u Hrvatskoj.

“Dijalog je središnji značaj za održivi razvoj jer omogućava zajedničko i drukčije razmišljanje, učenje i komunikaciju. Prije nego što taj proces započne, praktičari održivosti trebali bi si postaviti pitanja o sebi samima, o dubokim izvorima vlastitih misli, vjerovanja, pretpostavki, vrijednosti i osjećaja.” John Blewitt

Emisija CO2

Zgrade imaju ogroman utjecaj na našu potrošnju energije i emisije CO2. Poznato je da su zgrade odgovorne za 40% potrošnje energije i 36% emisija CO2 – više od industrije i transporta zajedno. U Europi, 35% zgrada je starije od 50 godina, a 75% ih je energetski neučinkovito. U Hrvatskoj, situacija nije puno bolja. Većina zgrada spada u energetski razred E, F ili G.

GREENiKA prepoznaje ovu priliku za promjenu. Energetska obnova zgrada ne samo da smanjuje emisije CO2 već i poboljšava kvalitetu života i radnog okruženja. Smanjenje potrošnje energenata također znači značajne uštede na računima za energiju, koje mogu doseći i do 60%.

Osim primjene nZEB standarda u novoj gradnji, što je sada obaveza i za javni i za privatni sektor, ključno je proširiti koncept energetske obnove na druge “zelene” elemente u graditeljstvu.

GREENiKA

Poslovni subjekt GREENiKA ima za cilj upravo povezati sve dionike procesa te raditi na snažnijoj implementaciji zelenog koncepta u Hrvatskoj, kao i na integraciji svih dionika u gospodarskom, institucionalnom, obrazovnom i civilnom sektoru prilikom razvoja i realizacije „zelenih“ projekata, posebno u zgradarstvu, te od svojih usluga nudi slijedeće:

  • Implementacija DGNB međunarodnog certifikata održive gradnje – interijeri, novogradnja, rekonstrukcija, urban district
  • Trodnevna online i/ili offline edukacija za DGNB konzultante
  • Edukacija DGNB Registered Professional za studente
  • Poslovno savjetovanje i izrada idejnih rješenja i koncepata, te strategija, planova i projekata:
   • EU Green Deal i financijsko razdoblje 2021 – 2027
   • Smart city & Islands
   • Kružno gospodarenje prostornom i zgradama
   • Zelena infrastruktura
   • Future urban agenda & klimatske promjene
   • DGNB međunarodni sustav certificiranja održive gradnje i EU Taxonomy
  • Ponuda specifičnih programa – webGIS platforma, Gdi Asset management, BMS automatika, ML System, VISTADAIS projekt
  • Organizacija poslovno stručnih evenata i okruglih stolova iz područja održive gradnje
  • Osmišljavanje marketinških i PR aktivnosti temeljenih na konceptu „zelenog“ poslovanja (oglasne kampanje, razvoj specifičnih projekata, 3D vizualizacija, pojedinačni video i audio materijali za Youtube i druga on line izdanja, grafički dizajn, korporativni promotivni filmovi, društvene mreže, organizacija specijaliziranih sajmova i konferencija…)
  • Edukativni program za zaposlenike i ciljane skupine „Ozeleni svoje poslovanje“

Okupljeni tim stručnjaka iz područja održive gradnje te smart city strategije i fondova Europske unije, odaziva se Vašem pozivu radi mogućnosti poslovne suradnje, a sve sa ciljem da i Vaše poslovanje  postane proaktivnim dionikom implementacije kružnog gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

greenika_front_2

Svoj interes možete iskazati putem
e-maila: snjezana.turalija@greenika.hr ili putem
telefona +385 98 400 287