29. travnja 2024. godine u Zagrebu, u prostoru Hrvatske obrtničke komore, održana je završna konferencija projekta CROskills RELOAD i prvi godišnji forum Nacionalne kvalifikacijske platforme.

Čast nam je što je GREENiKA bila u mogućnosti dati suglasnost “Nacionalnim smjernicama za postizanje ciljeva 2030.” koje su proizašle iz projekta CRO skills RELOAD financiranog od strane LIFE programa Europske Unije kao dio potprograma Prijelaz na čistu energiju.

S obzirom da je krajnji cilj projekta unaprjeđenje kvalifikacija i jačanje kompetencija stručnjaka plavih i bijelih ovratnika u pogledu poslova energetske učinkovitosti u duhu dekarbonizacije sektora, kako bi se postigli energetski i klimatski ciljevi za 2030. godinu, smatramo predmetne smjernice izrazito važnima za daljnji razvoj struke.

Čak štoviše, krajnji je rok da se iste implementiraju posebice u jeku intenzivne građevinske aktivnosti u Republici Hrvatskoj kojoj svjedočimo u zadnjih nekoliko godina, a isto se očekuje i u budućem razdoblju.

Također, smatramo da je osim poslova energetske učinkovitosti, ključne stručnjake kojima se bavi projekt CRO skills RELOAD potrebno dodatno animirati i na sve poslove koji su obuhvaćeni pojmom zelene ili održive gradnje.

U svakom je slučaju za predmetni sektor ključna implementacija općih, zakonskih i tehničkih mjera, objedinjenih u Nacionalnim smjernicama.

Više informacija o projektu i smjernicama možete pronaći na linku.

Recommended Posts