Snježana Turalija s izlaganjem „Doing all for sustainability" u Opatiji

Stručna skupina inženjerskih ureda grada Beča je od 7. do 10.5.2023.godine s predstavnicima gradova Opatija i Rijeka, tvrtkama s područja Primorsko-goranske županije iz sektora inženjerstva, graditeljstva, arhitekture i projektiranja imala razmjenu iskustava s područja održive gradnje, energetske obnove kod (javnih) zgrada te energetske efikasnosti.

Na događanju je sudjelovala Snježana Turalija s izlaganjem „Doing all for sustainability?“.
U predavanju su istaknuti globalni problemi, koji su ujedno i lokalni te je ponuđen jedan od alata kako takve probleme uspješno rješavati.
Područje djelovanja GREENiKA-e i višegodišnje djelovanje Snježane Turalije je zgradarstvo, te je istaknuto kako „zelene“ zgrade mogu utjecati na održivi okoliš. Detaljno je opisan postupak DGNB certificiranja kojim se utvrđuje razina održivosti zgrade ili izgrađenog okruženja definirano kroz usklađena pravila. DGNB sustav certificiranja razvijen je u Europskoj Uniji i u skladu je s regulatornim okvirom EU. Snježana je u predavanju izdvojila i izgrađene projekte u svijetu koji imaju DGNB certifikat.
Zadnji dio predavanja bio je vezan za EU Taksonomiju i nekretnine.  Važno je napomenuti da EU Taksonomija utječe na tvrtke i investitore na način da uspostavlja okvir za olakšanje održivih ulaganja. 

Recommended Posts