Zeleni razvoj zgradarstva

Zelena gradnja – tema je koja je aktualna danas u svijetu pa tako i u Hrvatskoj.
Još od 2010. godine u aktualnoj temi sudjeluje i Snježana Turalija, vlasnica GREENiKA – poslovno savjetovanje.
Tijekom višegodišnjeg iskustva Snježana promiče nove trendove u graditeljstvu i području održivog razvoja u kontekstu zgradarstva, zelene infrastrukture i primjene novih tehnologija, proizvoda i usluga koji su elementi kružne ekonomije u Hrvatskoj i svijetu.

Gledajući unatrag, prisjetili smo se konferencije “Živjeti zeleno uz nove tehnologije” iz 2016. godine, koja je prenijela važnu poruku – „Želja nam je da buduće generacije prepoznaju naš trud i znanje i kad budu govorili o stanovnicima koji su kreirali svijet potkraj drugog desetljeća 21. stoljeća u nama vide razumne i ekološki osviještene ljude koji su se brinuli o prirodi, resursima i kvaliteti života.“.  
Moderatorica konferencije bila je Snježana Turalija, koja je u tom vremenu bila na poziciji izvršne direktorice Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.
Poseban gost konferencije bio je Steven Bekers, pionir velikih projekata u svim sferama kvalitetnijeg života i očuvanja resursa. Održao je dva predavanja, o cirkularnoj ekonomiji i “Cradle to Cradel” principu.

Važno predavanje održala je i dr. sc. Vlasta Zanki koja je istaknula ESCO model financiranja projekata energetske obnove zgrada i uspješnu realizaciju više od 60 projekata u gospodarstvu – od javne rasvjete do sustava grijanja, smanjenju emisije štetnih plinova i uštede u potrošnji električne energije. 

Također, 2016. godine Snježana Turalija sudjelovala je u emisiji Svakodnevica na Jabuka TV. U svom sudjelovanju objasnila je što je zelena gradnja, što je sve potrebno za zelenu gradnju i koliko je bitan takav način gradnje.
Kako se razgovaralo o zelenoj gradnji i zgradarstvu 2016. godine možete pogledati na linku.Recommended Posts