Snježana Turalija s Monikom Kordić – Cordion Consultancy, Tihomilom Matkovićem – DAZ, Markom Markićem – Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Na ovogodišnjem Greencajt Festivalu koji se održao u svibnju 2023. godine na panelu “Zelena gradnja (ni)je luksuz” sudjelovala je Snježana Turalija s Monikom Kordić – Cordion Consultancy, Tihomilom Matkovićem – DAZ, Markom Markićem – Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a moderatorica panela bila je Vedrana Likan – Colliers.

Zelenom gradnjom se utječe na smanjenje potrošnje energije u svim fazama, sprječava se onečišćenje i ublažavaju klimatske promjene, a ujedno se i pomaže korisnicima da nauče kako učinkovitije koristiti sve skuplje energetske resurse. Razgovaralo se o lokalnom programiranju i projektiranju zeleno te koliko smo uspješni u povlačenju EU sredstava za prelazak na „zeleno“ u gradnji, kao i o ključnim pitanjima vezanih za ulogu i odgovornost zelene gradnje u ostvarenju EU okolišnih i ESG ciljeva.

Zaključak panela je da zelena gradnja više nije luksuz, već je opcija koja je nužna u svakom projektu, jer promatrajući prodaju u inozemstvu, vidljivo je da ista ne ide bez ispunjenih zelenih kriterija.

Recommended Posts