Zeleni razvoj - globalno i lokalno

4. Zeleni festival – Karlovačka zelena priča održao se 26. lipnja 2023. godine u organizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac u suorganizaciji Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac, Turističkom zajednicom grada Karlovca i Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu uz financijsku podršku Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sa predavanjem “Održivi razvoj – Što znači globalno? Što znači lokalno?” u stručnom skupu kojem je tema bila “Knjižnice i održivi turizam” sudjelovala je Snježana Turalija.

“Priča o održivom razvoju može se sagledavati i globalno i lokalno. Tema održivog razvoja zaokuplja cijeli svijet. Današnjim načinom života i radom previše trošimo i konzumerizam je sveprisutan te jako brzo iscrpljujemo sve moguće resurse koje imamo na raspolaganju. S obzirom na to, jednako tako trebamo razmišljati o održivom razvoju. Globalno je najveći problem što je konzumerizam i potrošnja resursa dovela do povećanja CO2 i klimatskih promjena koje nam se vraćaju kao bumerang u svakodnevnom životu kroz “nestašnu” klimu i nešto što ne možemo više pratiti. Da bi se sve skupa spriječilo, cijela ekonomija treba preći sa linearne na kružnu – što manje trošiti, što više upotrebljavati ponovo i što više reciklirati. Sve gospodarske grane – turizam, poljoprivreda, graditeljstvo i promet se trebaju okrenuti održivom razvoju i imati zelene elemente.” – izjavila je Snježana Turalija za Karlovački.hr.

Recommended Posts