Agro Arca - međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Grada Prelogaod 12. do 14. svibnja 2023. održan je 14. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji – AGRO ARCA koji se održao na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog. Sajam se odvio pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, HAMAG-BICRO-a i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

U sklopu sajma organizirane su brojne radionice, konferencije i paneli, među kojima i panel diskusija na temu; „Obnovljivi izvori energije u službi uspješnih poljoprivrednih gospodarstava“.
Na panelu je sudjelovala Snježana Turalija u ulozi moderatorice sa sugovornicima Monikom Kordić, Cordion Consultancy, OPG Ivanom Rešetarom, Ivanom Cesar – Zagrebačka banka, Lanom Bačura – Ministarstvo poljoprivrede i Petrom Sviličić – DHMZ. U okviru Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike, poljoprivrednim gospodarstvima bit će omogućena EU potpora od maksimalno 300.000 EUR kroz intervenciju 73.03. – Korištenje obnovljivih izvora energije. Pravovremena i kvalitetna priprema projekta je jedan od ključnih elemenata uspješne EU projektne prijave.

Zaključak panela bio je da zajedničkim surađivanjem i učenjem jedni od drugih, Hrvatska može imati još više uspješnih zelenih projekata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Recommended Posts