Arhibau ArhiBau.hr 2023! ArhiBau.hr, sajam arhitekture i graditeljstva

ArhiBau.hr, sajam arhitekture i graditeljstva, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, održat će se od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu. U svom trećem izdanju, ArhiBau.hr nastavlja svoju misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja, i najveći je sajam ovog tipa u regiji.


Na sajmu će se predstaviti više od 100 vodećih proizvođača i dobavljača najnovijih građevinskih materijala i tehnologija za održivo graditeljstvo, održavanje i obnovu zgrada te prostora oko nas. Kao mjesto susreta struke i prakse, ArhiBau.hr je jedinstveno mjesto za direktan, osobni kontakt te zanimljive i korisne informacije brojnim zainteresiranim stranama: od arhitekata i projektanata, građevinskih tvrtki i obrtnika, trgovaca građevinskim materijalom i opremom, do investitora i uradi-sam entuzijasta, kao i najšire publike koju zanima suvremena arhitektura i graditeljstvo.
Posjetitelji će na sajmu imati priliku pronaći inspiraciju za vlastite projekte gradnje, preuređenja ili renovacije, osvježiti svoje znanje o najnovijim tehnologijama kroz korisne stručne prezentacije, upoznati proizvođače i izvođače radova te isprobati najsuvremenije materijale, kao i ostvariti brojne sajamske popuste.
U sklopu sajma održat će se i prateća stručna konferencija s temom “Prostor budućnosti / Budućnost prostora“ na kojoj će domaći i inozemni arhitekti, urbanisti, građevinari te drugi stručnjaci raspravljati o ulozi arhitekture i graditeljstva u oblikovanju životnih i radnih prostora budućnosti. Raznolikost izloženih proizvoda i tehnologija, zanimljivi seminari, prezentacije, okrugli stolovi stavljaju ArhiBau.hr u središte najnovijih trendova u arhitekturi i graditeljstvu u Hrvatskoj, regiji, a i šire!
Posebna zanimljivost ove godine je istovremeno održavanje s festivalom Zagreb Design Week i te sajmovima Ambijenta, Art Zagreb i Hotel & Gastrotech. Zajednički nastup u povezanim paviljonima Zagrebačkog velesajma omogućit će posjetiteljima da na jednom mjestu, uz jednu zajedničku ulaznicu, saznaju sve novosti iz područja arhitekture, graditeljstva, unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti.

Želite li saznati više o sajmu, prijaviti se kao izlagač ili pak sudjelovati u konferenciji, posjetite stranice www.ArhiBau.hr.

Budite dio najznačajnijeg sajamskog događaja u zemlji, koji će ove godine svojim sadržajem zasigurno zainteresirati i struku i široku publiku.

Na dan otvorenja ulaz je besplatan za sve posjetitelje, ulaznice su inače vrlo povoljne posebno za srednjoškolce, studente, umirovljenike, grupne i obiteljske dolaske, a na raspolaganju su će biti i tjedne ulaznice.

DGNB certifikat za zgrade i urbane blokove
DGNB međunarodni certifikat za održivu gradnju u Europi, ali i svijetu, nastao je 2009. u Njemačkoj na inicijativu neprofitne organizacije Deutsche Gesellscaft fuer Nachhaltiges Bauen – DGNB (www.dgnb.de) u suradnji sa stručnjacima iz njemačkog Ministarstva za promet, gradnju i razvoj gradova te profesorima s Tehničkog fakulteta u Stuttgartu. Od 2021. godine Hrvatski savjet za zelenu gradnju (www.gbccroatia.org) sistemski je partner DGNB-a Njemačka te se DGNB certifikat snažno promovira i na hrvatskom tržištu. GREENiKA poslovno savjetovanje (www.greenika.hr) može vam ponuditi savjetovanje i izradu certifikata DGNB za novogradnju i zgrade u upotrebi, kao i za čitave urbane blokove.
DGNB certifikat primjenjuje se za certificiranje održivih zgrada i prostora u cijelom svijetu.
Konceptualni principi DGNB-a temelje se na holističkom razumijevanju održivosti, obuhvaćajući jednakomjerno ekološke, ekonomske i socio-kulturološke čimbenike. DGNB certifikat je sinonim za kvalitetu i održivost zgrada te je značajan za povećanje bioraznolikosti, odabir kvalitetne i održive lokacije, odabir vrhunskih zelenih tehnologija i građevinskih materijala, stup je kružnog gospodarenja u graditeljstvu!

Upravo zato, jedan od ciljeva certificiranja je osigurati praćenje životnog ciklusa (LCA) u planiranju i gradnji zgrada kako bismo smanjili utjecaje povezane s emisijama na okoliš i potrošnju neobnovljivih izvora na minimum u svim fazama životnog vijeka zgrade, a poticali postupke recikliranja i ponovne upotrebe te primjene obnovljivih izvora energije.

Novijom studijom koja je ispitala tržišnu spremnost kriterija kružnog gospodarstva predloženih u EU taksonomiji zaključeno je da se niti jedan projekt ne može smatrati taksonomski usklađenim. Dva aspekta koja su se pokazala posebno problematičnima bila su ponovna uporaba materijala i uporaba reciklata. S toga je i cilj DGNB-a kriterije taksonomije kružnog gospodarstva ugraditi u sustav certificiranja, najbolje na samom početku projekta, odnosno u fazi idejnog rješenja.
DGNB certifikat investitorima pruža i određenu marketinšku potvrdu kvalitete na tržištu koja dolazi posebno do izražaja u današnje vrijeme klimatskih izazova jer krajnji korisnici prostora također prepoznaju važnost boravka u prostorima koji povoljno utječu na zdravlje i opću dobrobit čovjeka i okoliša.Ana Vladimir Senjić
Voditeljica projekata
T: +385 97 774 9314
ana.senjic@greenika.hr

Recommended Posts