Strategije, poslovni planovi, studije i analize „zelenog poslovanja“

  1. Savjetovanje pri izradi strateških dokumenata, poslovnih planova, revizije strategija, pravilnika, propisa, konceptualizacija internih poslovnih dokumenata u smjeru kružnog gospodarstva
  2. Izrada strateških dokumenata s elementima zelenog gospodarstva
  3. Savjetovanje o svjetskim trendovima „zelenog poslovanja“ i „zelenog ureda“
  4. Usluga prezentiranja strateških dokumenata zainteresiranim stranama
  5. Usluga usklađenja strateških dokumenata sa aktualnom zakonskom regulativom i globalnim trendovima
  6. Osmišljavanje marketinških i PR aktivnosti temeljenih na konceptu „zelenog“ poslovanja (oglasne kampanje, razvoj specifičnih projekata, 3D vizualizacija, pojedinačni video i audio materijali za Youtube i druga on line izdanja, grafički dizajn, korporativni promotivni filmovi, društvene mreže…)

Globalni trendovi i naša zbilja

Savjetovanje u području zelenog gospodarstva jedan je od ciljeva poslovnog subjekta GREENiKA kako bi se takvim djelovanjem ubrzao proces implementacije zelenih elemenata u svakodnevni život i rad javnih institucija, tvrtki, obrazovnih institucija, civilnog sektora, ali naravno i svih stanovnika u Hrvatskoj i regiji.

Činjenica je da smo svakodnevno putem medija i društvenih mreža izloženi informacijama o povećanom broju ekstremnih klimatskih situacija svugdje u svijetu pa tako i kod nas, no uvijek se pitamo što globalni svijet i pojedine nacije čine u svrhu susprezanja negativnih posljedica, a nešto manje razmišljamo o osobnom stavu, doprinosu, mogućnostima za poboljšanje vlastitog ponašanja. Skloniji smo reći da zbog nedostatka infrastrukture i općenito slabo razvijene svijesti o utjecaju društva i pojedinca na globalne klimatske tokove, niti sami ne nalazimo motiva za ustrajno i snažno postupanje prema zelenim načelima.

Hrvatska je naravno, u kontekstu globalnih razmjera, zemlja koja najmanje doprinosi onečišćenju planeta što zbog svoje veličine, što zbog opće nerazvijenosti i još uvijek velikog broja lokaliteta koji se uistinu mogu smatrati netaknutom prirodom. Hrvatska je time u prednosti i svi skupa se možemo dobro osjećati zbog prethodno navedene činjenice, no utjecaj klimatskih promjena uzrokovan štetnim djelovanjem ljudi u udaljenijim, mnogoljudnijim i industrijski jačim zemljama, osjeća se svakodnevno i u našim gradovima. Dodatno, zbog nejednake razvijenosti pojedinih područja u Hrvatskoj, kao i evidentne prometne i građevinske napučenosti u nekoliko većih gradova, naši sugradjani, a i gosti, svjedoče stanju u prostoru koji se još uvijek ne može zvati uređenim u kontekstu pravila koja nameće pojam cirkualarne ekonomije kojeg zagovaramo. Evidentno je to po pitanju gospodarenja ili bolje rečeno negospodarenja otpadom, čestim prometno kaotičnim situacijama, relativno malim brojem krovova s kojih bliješte fotovoltaici, oronulim fasadama starih neobnovljenih ili napuštenih zgrada, izrazito lošom prometnom infrastrukturom za alternativne vrste prijevoza, izuzetno lošom i starom mrežom vodne opskrbe itd itd. Mogli bismo nabrajati u nedogled što na ulicama naših gradova i sela muče sve one osvještene o pojmu zelenog gospodarstva…

Učinimo stoga više kao pojedinci za dobrobit zajednice!